
Jak wykonać mleko roślinne samodzielnie
Poznaj kilka łatwych i szybkich przepisów na mleko roślinne, które możesz wykonać samodzielnie w domu. Mleko roślinne to idealna alternatywa dla mleka krowiego, jeśli jesteś wegetarianinem lub masz alergię na laktozę. Możesz wykonać swoje własne mleko roślinne z różnych rodzajów nasion i orzechów. Przedstawiamy kilka przepisów, które możesz wypróbować.
Jeśli próbowałeś już wykonać mleko roślinne samodzielnie, to wiesz, że wiąże się to z małym bałaganem, wyciskaniem przez gazę i przelewaniem. Koniec z tym. Teraz możesz wykonać własne mleko roślinne, w różnych smakach, w sposób czysty i schludny. Niezbędne do tego będzie użycie przyrządu do robienia mleka roślinnego, marki Lekue. Lekue Milk Maker to urządzenie, które umożliwi Ci wykonanie mleka roślinnego samodzielnie. Dzięki niemu możesz przygotować mleko roślinne o dowolnym smaku i konsystencji. Jest to szczególnie przydatne, jeśli unikasz w swojej diecie takich składników jak cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy.
Pamiętaj, aby uprzednio umyć i osuszyć urządzenie, a następnie wlać do niego odpowiednią ilość wody (około 500 ml).
Następnie wsyp nasiona rośliny mlecznej (około 1/4 szklanki), a następnie zblenduj je do uzyskania jednolitej konsystencji. Odcedź przez tłok - sitko i przechowuj w lodówce. A oto kilka szczegółowych przepisów na wykonanie mleka roślinnego o różnych smakach oraz propozycje spożytkowania pozostałej pulpy roślinnej.
Poniżej znajdziesz szczegóły na temat:
1. przepis na mleko migdałowe własnej roboty
2. co zrobić z pulpą migdałową
3. przepis na domowe mleko sojowe
4. co zrobić z wytłokami z nasion soi
5. przepis na wykonanie mleka owsianego
6. jak wykorzystać pulpę owsianą po zrobieniu mleka owsianego
PRZEPIS NA DOMOWE MLEKO MIGDAŁOWE
Mleko roślinne to smaczny i zdrowy napój. Jednak skład tego ze sklepu pozostawia wiele do życzenia. Podpowiadamy, jak zrobić domowe mleko migdałowe.
składniki:
- urządzenie Lekue Milk Maker
- blender
- szklanka migdałów obranych ze skórki
- 700ml wody przegotowanej
sposób przygotowania mleka migdałowego:
- Włóż składniki i wlej wodę do pojemnika, wypełniając go do kreski i pozostaw na 12 godzin
- użyj ręcznego blendera i zmiksuj zawartość, blenduj ją przez ok. 2-3 minuty przy minimalnej prędkości
- pozostaw na 2-3 minuty, zaczekaj aż napój się ustabilizuje
- włóż do pojemnika filtr i delikatnie dociśnij aby przefiltrować pulpę migdałową
- wlej przefiltrowany napój do drugiego pojemnika i użyj go od razu bądź schowaj do lodówki
- mleko migdałowe możesz przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni
co zrobić z pulpą migdałową
Po przygotowaniu mleka migdałowego pozostaje sporo pulpy migdałowej czyli pozostałości z migdałów, które zostały zblendowane do wykonania mleka. Co zrobić z takich resztek? Postaraj się nie wyrzucać tak cennego składnika. Wyjmij te pozostałości z urządzenia i działaj w myśl zasady zero waste. Wytłoki migdałowe możesz wykorzystać do:
- wypieków
- do domowych batonów
- jako składnik pesto
- do wykonania mąki
- do zrobienia cista na pizzę
Z wytłoków migdałowych przygotujesz także pyszny wegański twarożek.
PRZEPIS NA DOMOWE MLEKO SOJOWE
składniki:
- urządzenie Lekue Milk Maker
- blender
- szklanka nasion soi
- 700ml wody przegotowanej
sposób przygotowania mleka sojowego:
- Włóż składniki i wlej wodę do pojemnika, wypełniając go do kreski
- pozostaw na 12h np. na noc
- zmień wodę na świeżą,
- włóż do pojemnika filtr, naciśnij na filtr aby tłok znalazł się tuż nad nasionami soi
- wylej wodę pozostawiając nasiona w urządzeniu
- wlej świeżą wodę aż do kreski
- użyj ręcznego blendera i zmiksuj zawartość, blenduj ją przez ok. 2-3 minuty przy minimalnej prędkości
- pozostaw na 2-3 minuty, zaczekaj aż napój się ustabilizuje
- włóż ponownie tłok z filtrem i dociśnij zblendowaną masę do dna pojemnika
- przelej przefiltrowany napój do drugiego pojemnika i użyj go od razu bądź schowaj do lodówki
- mleko sojowe możesz przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni
co zrobić z wytłokami sojowymi
Po przygotowaniu mleka sojowego pozostaje sporo pulpy sojowej czyli pozostałości z nasion soi, które zostały zblendowane do wykonania mleka. Co zrobić z takich resztek? Postaraj się nie wyrzucać tak cennego składnika. Wyjmij te pozostałości z urządzenia i działaj w myśl zasady zero waste. Wytłoki z soi możesz wykorzystać do:
- wypieków,
- do domowych batonów,
- jako składnik pesto
- do wykonania mąki
- do zrobienia cista na pizzę
PRZEPIS NA DOMOWE MLEKO OWSIANE
Mleko czy też napój owsiany przygotowuje się podobnie jak powyższe mleka z innych orzechów czy nasion. Różnica tkwi jedynie w składnikach. Mleko owsiane zawiera cenny dla zdrowia beta-glukan, to rodzaj błonnika pokarmowego, który obniża poziom cholesterolu i może zapobiec otyłości.
składniki:
- urządzenie Lekue Milk Maker
- blender
- pół szklanki płatków owsianych
- 700ml wody przegotowanej
sposób przygotowania mleka owsianego:
- Włóż składniki i wlej wodę do pojemnika, wypełniając go do kreski
- pozostaw na 12h np. na noc
- użyj ręcznego blendera i zmiksuj zawartość, blenduj ją przez ok. 2-3 minuty przy minimalnej prędkości
- pozostaw na 2-3 minuty, zaczekaj aż napój się ustabilizuje
- włóż tłok z filtrem i dociśnij zblendowaną masę do dna pojemnika
- przelej przefiltrowany napój do drugiego pojemnika i użyj go od razu bądź schowaj do lodówki
- mleko owsiane możesz przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni
co zrobić z wytłokami sojowymi
Po przygotowaniu mleka owsianego pozostaje sporo pulpy czyli pozostałości z płatków, które zostały zblendowane do wykonania mleka. Co zrobić z takich resztek? Nie wyrzucaj tak cennego składnika. Wyjmij te pozostałości z urządzenia i działaj w myśl zasady zero waste. Wytłoki z płatków owsianych możesz wykorzystać do:
- wypieków,
- do domowych batonów,
- jako składnik pesto lub innej pasty
- do wykonania mąki
- do zrobienia cista na pizzę
Powyższe przepisy pochodzą ze strony producenta urządzenia do robienia domowych mlek i napojów roślinnych www.lekue.com/en/veggie-drinks-maker