
JAK ZROBIĆ LIKIER DOMOWY SŁONY KARMEL
Poznaj niezawodny pomysł na:
- prezent dla taty
- prezent dla mamy
czy prezent dla kogoś kto ma wszystko i nie masz pojęcia co dać takiej sobie.
Poznaj pomysł na jadalny prezent własnoręcznie wykonany. Na bank ucieszy każdego. To likier Słony Karmel. Doskonały także jako prezent na parapetówkę.
SKŁADNIKI
- kajmak: 1 puszka (400 – 450 g)
- czekolada o smaku Słony karmel lub karmel, dowolna, ja dodaję zazwyczaj z Milki
- śmietanka 250ml 30% - 36%
- mleko UHT: 150 ml - ważne aby mleko było UHT aby likier dłużej się trzymał, choć jest tak pyszny, że i tak szybko znika :-)
- wódka czysta 40%: 500 ml
- sól: 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
Składniki (bez wódki) podgrzewamy, mieszamy, aż masa kajmakowa i czekolada się rozpuści i powstanie jednolity płyn. Uwaga, aby masa się nie zważyła, dlatego podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj. Odstaw do przestudzenia.
Następnie dodaj alkohol, tylko powoli, aby nie powstały bąble ani piana. Wymieszaj. Przelej do butelek i pozostaw do przegryzienia się. Najlepiej smakuje na następny dzień. Przechowuj w lodówce. Smacznego.
MOJA RADA
Do skomponowania prezentu opartego na tym likierze, możesz dodać ładne kieliszki.
Po więcej pomysłów wpadnij na mój:
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/dom_ogrod_kreatywnie
FACEBOOK: https://www.facebook.com/DomOgrodKreatywnie
TIKTOK: https://www.tiktok.com/ @dom_ogrod_kreatywnie
a tutaj znajdziesz produkty, które sama używam i polecam:
https://linktr.ee/domiogrodkreatywnie
Pozdrawiam, Monika