przeczytaj-na-blogu

Przepis na najlepsze ciasteczka imbirowe 0
Przepis na najlepsze ciasteczka imbirowe

Obraz autorstwa Freepik

Przepis na proste i smaczne ciasteczka imbirowe

Oto przepis na proste i smaczne ciasteczka imbirowe, które z pewnością zachwycą twoje podniebienie. Imbir to przyprawa o intensywnym smaku i aromacie, który nadaje ciasteczkom wyjątkowy charakter. Te ciasteczka idealnie sprawdzą się jako przekąska na popołudniową herbatę, a także jako prezent dla znajomych i rodziny. Gotowi na przygodę kulinarną? Zaczynamy!

[product id="45541, 45615, 45682, 45695"]

Składniki

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego goździka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki masła (w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki melasy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

[product id="22925, 22926, 22927, 38876"]

Krok po kroku

  1. Przygotowanie ciasta:

    W dużej misce wymieszaj suchą mąkę, mielony imbir, cynamon, mielony goździk, sodę oczyszczoną i sól. Pozostaw tę mieszankę na bok.

  2. Ubijanie masła i cukru:

    W osobnej misce ubij masło i brązowy cukier na gładką masę. Możesz użyć miksera lub ręcznej trzepaczki.

  3. Dodawanie melasy, jajka i ekstraktu waniliowego:

    Dodaj melasę, jajko i ekstrakt waniliowy do miski z masłem i cukrem. Kontynuuj ubijanie, aż wszystkie składniki zostaną dokładnie połączone.

  4. Dodawanie suchych składników:

    Stopniowo dodawaj mieszankę suchych składników do miski z masłem i cukrem. Mieszaj wszystko aż ciasto stanie się jednolite.

  5. Formowanie ciasteczek:

    Podziel ciasto na dwie równe części. Z każdej części uformuj kulkę i owiń je folią spożywczą. Umieść w lodówce na co najmniej 30 minut.

  6. Pieczenie:

    Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj blaszkę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia.

  7. Formowanie ciasteczek:

    Wyjmij jedną kulę ciasta z lodówki. Rozwałkuj ją na lekko oprószonej mąką powierzchni na grubość około 5 mm. Wykorzystaj wykrawaczkę do ciastek, aby wyciąć dowolne kształty.

  8. Pieczenie:

    Umieść ciastka na blaszce do pieczenia i piecz je przez około 10-12 minut, aż staną się złote. Pamiętaj, że czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika, dlatego warto pilnować ciastek.

  9. Schładzanie:

    Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasteczka na blasze przez kilka minut, a następnie przenieś je na kratkę do ostygnięcia.

  10. Dekoracja (opcjonalna):

    Jeśli chcesz, możesz ozdobić ciasteczka lukrem cukierniczym lub posypać cukrem pudrem.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się smacznymi, imbirowymi ciasteczkami. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, a ich aromatyczny imbirowy smak z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom tej przyprawy. Smacznego!

[product id="48992, 51882, 42906, 38869"]

ciasteczka_imbirowe

Obraz autorstwa Freepik

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Newsletter
Bądź częścią naszej społeczności i otrzymuj kreatywne porady z zakresu domu i ogrodu. Zapisz się do newsletter'a a zyskasz aż 600pkt. w programie lojalnościowym.
Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl